Μετατροπές των χώρων σας που θα απογειώσουν την ανακαίνιση σπιτιού

5 Μετατροπές χώρων που θα απογειώσουν την ανακαίνιση σπιτιού

Σε μια ολική ανακαίνιση σπιτιού ένα είναι το μεγάλο ερώτημα: Να διατηρήσουμε την υπάρχουσα διάταξη ή να την μετατρέψουμε πλήρως. Η αναδιάταξη του χώρου μας, όσο γίνεται με τη βοήθεια μιας ομάδας ειδικής για ανακαίνιση, έχει ως στόχο τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση κάθε «νεκρού χώρου». Τουτέστιν, τα σημεία τα οποία κατά την κατασκευή ή την προηγούμενη ανακαίνιση σπιτιού αγνοήθηκαν.

Επειδή, όμως, εσείς δεν θέλετε να αγνοήσετε ούτε εκατοστό του σπιτιού σας, σας προτείνουμε κάποιες συνήθεις μετατροπές. Σίγουρα θα σας προταθούν μερικές από αυτές από την ομάδα που θα αναλάβει την ανακαίνιση, όμως, εσείς οφείλετε να είστε ενημερωμένοι.

5 Μετατροπές must κατά την ανακαίνιση σπιτιού

  1. Εσοχές

Οι εσοχές είναι ένα «κρυφό» κομμάτι του σπιτιού, υπάρχουν παντού ξεχασμένες  και αναξιοποίητες κατά την ανακαίνιση σπιτιού. Ανάλογα, όμως, τον χώρο στον οποίο βρίσκονται, μπορούν να δώσουν κάποιες εργονομικές επιλογές που θα «σώσουν» τον χώρο σας. Εσοχές στο σαλόνι μπορούν να αξιοποιηθούν για την τοποθέτηση έργων τέχνης, με φωτισμό LED ή ενός μεγάλου καθρέπτη. Οι κενές εσοχές πάνω από τα ντουλάπια της κουζίνας σάς δίνουν άπλετο χώρο για την εγκατάσταση περαιτέρω ντουλαπιών, ή την εγκατάσταση πολύ μεγαλύτερων.

Στον χώρο του υπνοδωματίου, οι εσοχές μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν ανάλογα τις ανάγκες σας. Με την προσθήκη κάποιων ραφιών ή την εγκατάστασης κάποιου ντουλαπιού, κερδίζετε σε κάθε περίπτωση χώρο «ζωτικής» σημασίας.

  1. Διάδρομοι – χολ

Σε μια ανακαίνιση σπιτιού, μερικές από τις πιο «σαρωτικές» αλλαγές αφορούν τους διαδρόμους ή το χολ. Αν θέλετε να ακολουθήσετε μια σύγχρονη τακτική και να ενοποιήσετε την κουζίνα με το σαλόνι, θα πρέπει να ξανασκεφτείτε τη θέση των διαδρόμων. Όταν το σαλόνι και η κουζίνα χωρίζονται με έναν διάδρομο, τότε αυτός γκρεμίζεται, ώστε να ενοποιηθούν οι δύο χώροι.

Αν πάλι ο διάδρομος δεν «ενοχλεί», η ομάδα που θα αναλάβει την ανακαίνιση σπιτιού θα σας προτείνει τρόπους ώστε να τον κάνετε πιο λειτουργικό. Η πιο συνήθης πρόταση είναι η ένταξη ενός επίπλου όπως η εντοιχισμένη παπουτσοθήκη, ώστε να γλιτώνετε χώρο από άλλα δωμάτια (π.χ. την ντουλάπα του υπνοδωματίου σας).

  1. Δωμάτια αποθήκες

Σε κάποια σπίτια υπάρχουν διαθέσιμα μικρά δωμάτια που λειτουργούν ως «αποθήκη», αφού, λόγω του μεγέθους τους δεν προσφέρονται για πολλά. Ανάλογα τη θέση του δωματίου αυτού, μπορείτε να κάνετε διαφορετικές μετατροπές. Για παράδειγμα, αν είναι δίπλα από το υπνοδωμάτιό σας, μπορείτε κατά την ανακαίνιση σπιτιού να ενώσετε τους δύο χώρους, αυξάνοντας το εμβαδό του υπνοδωματίου. Μια άλλη ωραία επιλογή, είναι η δημιουργία μιας walk-in ντουλάπας. Ειδικά αν δεν έχετε εντοιχισμένες ντουλάπες στο υπνοδωμάτιο, ένας ξεχωριστός χώρος για τα ρούχα και τα παπούτσια σας είναι η ιδανική λύση.

  1. Χώροι υποδοχής

Σε πολλά σπίτια, ειδικά αν είναι κατασκευασμένα σε μια πιο μακρινή εποχή, υπάρχουν κάποιοι μικροί χώροι υποδοχής. Στην ανακαίνιση σπιτιού σήμερα προτιμάται μια open plan διαρρύθμιση, δηλαδή, ανοιχτού τύπου. Μην περιμένετε, δηλαδή, η ομάδα που θα αναλάβει την ανακαίνιση σπιτιού να σας αφήσει τον χώρο υποδοχής όπως είναι. Αντίθετα, δώστε μεγαλύτερη έκταση στο σαλόνι και την τραπεζαρία σας, και κάντε τους χώρους αυτούς πρωταγωνιστές του σπιτιού. Σκεφτείτε, με λίγα λόγια, τι θα βλέπει ο επισκέπτης με το που μπαίνει στο σπίτι σας.

  1. Ταβάνι

Πολλοί κάνουν το λάθος να αγνοούν το ταβάνι στην ανακαίνιση σπιτιού. Κι όμως, μπορείτε να κάνετε μεγάλη διαφορά στο design του σπιτιού, κάνοντας σε αυτό ορισμένες μετατροπές. Μοτίβα χρωμάτων αλλά και ξύλινες προσθήκες με δοκούς, δίνουν άλλη κατεύθυνση ακόμα και στο πιο απλό design. Μια ρουστίκ ατμόσφαιρα δημιουργείται με μια πλήρη ξύλινη επίστρωση, με τον πιο κομψό τρόπο.

Αν θέλουμε να σκεφτούμε το σπίτι μας μετά την ανακαίνιση, τότε δεν πρέπει να «παίξουμε» με τους όρους της παλιάς διαρρύθμισης. Σύμφωνα και με την ομάδα που θα αναλάβει την ανακαίνιση σπιτιού, θα βρούμε νέες δυνατότητες του χώρου που μας στεγάζει. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να αφουγκραστούμε τις ανάγκες μας, και το γούστο μας.

5/5 (2 Reviews)