Κατασκευή σπιτιού 5 λειτουργικοί χώροι που δεν είχες σκεφτεί ότι θα χρειαστεί το καινούριο σου σπίτι

Κατασκευή σπιτιού: 5 λειτουργικοί χώροι που δεν είχες σκεφτεί ότι θα χρειαστεί το καινούριο σου σπίτι

Όταν δημιουργείται ένα πλάνο για την κατασκευή σπιτιού, έχουμε ένα σημαντικό πλεονέκτημα: Μπορούμε να επιλέξουμε εμείς τη διαρρύθμιση και το πλήθος των δωματίων, έχοντας κατά νου τις ανάγκες μας και τον τρόπο ζωής μας.

Ιδανικά, με τον ίδιο τρόπο που κάθε δωμάτιο δημιουργείται με εκ των προτέρων σκοπό να χρησιμοποιηθεί για ένα σκοπό, όπως μία κουζίνα ή ένα μπάνιο, έτσι και στην περίπτωση των λειτουργικών και αποθηκευτικών χώρων είναι σημαντικό να κινηθείς με έναν αντίστοιχο τρόπο, εφ’όσον προχωράς σε κατασκευή σπιτιού.

Έχω συγκεντρώσει ορισμένες ιδέες για χώρους και δωμάτια τα οποία μπορεί να μην είχες σκεφτεί ότι θα χρειαστεί να δημιουργήσεις προγραμματίζοντας την κατασκευή σπιτιού. Προνοώντας, όμως, για τη δημιουργία τους, είναι πολύ πιθανόν να διευκολυνθεί η διαδικασία.

Κατασκευή σπιτιού: 5 λειτουργικοί χώροι που δεν είχες σκεφτεί ότι θα χρειαστείς

1.Γραφείο / Βιβλιοθήκη

Μετά την πανδημία, η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση για πολλούς εξ ημών έγινε μία κανονικότητα. Ακόμα και αν εργάζεσαι εκτός σπιτιού, όμως, ένα γραφείο στο σπίτι μπορεί να γίνει ένας τόπος ησυχίας στον οποίο μπορείς να εργαστείς ή μία γωνιά μελέτης για τα παιδιά.

Αν, μάλιστα, είσαι και βιβλιοφάγος, το να δημιουργήσεις, κατά την κατασκευή σπιτιού, μία βιβλιοθήκη στον τοίχο, μαζί με μία εσοχή με παράθυρο, μπορεί να σημάνει το χτίσιμο ενός μικρού καταφυγίου για εσένα.

Κατασκευή σπιτιού 5 λειτουργικοί χώροι που δεν είχες σκεφτεί ότι θα χρειαστεί το καινούριο σου σπίτι

2.Ντουλάπα τροφίμων (pantry)

Ομολογώ πως αυτή η ιδέα είναι εμπνευσμένη από την Αμερική. Ωστόσο, ειδικά αν δε θες να γεμίσεις την κουζίνα σου ντουλάπια, αλλά προτιμάς ένα πιο μινιμαλιστικό ύφος, το να δημιουργήσεις μία ντουλάπα τροφίμων μπορεί να αποδειχθεί μία έξυπνη λύση.

Εκτός από τους αισθητικούς λόγους, μία αποθήκη τροφίμων διατηρεί τα τρόφιμά μας στις συνθήκες που χρειάζονται για να συντηρούνται, καθώς είναι ένα δωμάτιο που μπορεί να κτιστεί από την αρχή με την κατάλληλη μόνωση και στεγανότητα.

Κατόπιν συνεννόησης, λοιπόν, με τους ειδικούς επαγγελματίες που θα αναλάβουν την κατασκευή σπιτιού, η δημιουργία ενός τέτοιου χώρου μπορεί να είναι καταλυτική για την οργάνωση της κουζίνας.

Κατασκευή σπιτιού 5 λειτουργικοί χώροι που δεν είχες σκεφτεί ότι θα χρειαστεί το καινούριο σου σπίτι

3.Σκάλα με αποθηκευτικούς χώρους

Ένα σπίτι χρειάζεται όσους περισσότερους χώρους οργάνωσης είναι δυνατόν να αποκτήσει! Πολύ συχνά, ένα λάθος που βλέπουμε να γίνεται στην κατασκευή σπιτιού είναι ότι δεν δημιουργούνται αρκετά σημεία αποθήκευσης στο σπίτι, και αργότερα, όσο η οικογένεια μεγαλώνει και οι ανάγκες αλλάζουν, το σπίτι φαίνεται όλο και πιο άβολο.

Μία απάντηση σε ένα τέτοιου είδους πρόβλημα είναι η δημιουργία αποθηκευτικών χώρων, κατά την κατασκευή σπιτιού, που αξιοποιούν πάλαι ποτέ «νεκρά» σποτ στο σπίτι, όπως μπορεί να είναι το κάτω μέρος μίας σκάλας. Αυτό, όμως, στοιχηματίζω ότι το ήξερες ήδη.

Ένα βήμα παραπάνω είναι η δημιουργία μιας σκάλας – ντουλάπας. Παλαιότερα, τα σπίτια είχαν το λεγόμενο «πατάρι», ένα πολύ εξυπηρετικό μεν, πολύ άβολο, δε, σημείο υψωμένο κοντά στο ταβάνι του σπιτιού, στο οποίο συνηθιζόταν να αποθηκεύονται τα εποχιακά είδη.

Μία αντίστοιχη λογική μπορεί να ακολουθηθεί και με μια σκάλα στο σπίτι, δημιουργώντας συρτάρια στη θέση των σκαλοπατιών, ιδανικά για την αποθήκευση παλαιότερων παιχνιδιών, εποχιακών ρούχων και αντικειμένων που είναι απαραίτητα, όχι όμως συχνά χρησιμοποιούμενα.

Κατασκευή σπιτιού 5 λειτουργικοί χώροι που δεν είχες σκεφτεί ότι θα χρειαστεί το καινούριο σου σπίτι

4.Workshop

Αυτό είναι ένα δωμάτιο για το χόμπι σου! Στην περίπτωση που σου αρέσουν τα DIY, οι επισκευές ή οι χειροτεχνίες, ένας τέτοιος χώρος μπορεί να είναι ιδανικός για εσένα, αλλά και επίσης να σου «λύσει τα χέρια» ως προς την οργάνωση και αποθήκευση όλων εκείνων των εργαλείων, των καλωδίων και των ηλεκτρικών συσκευών.

Μπορεί να είναι ένα σημείο που θα στεγάσεις στο υπόγειο ή δίπλα από το γκαράζ, αλλά, πάντως, θα σταθεί πολύ εξυπηρετικό για εσένα και για την οικογένειά σου όταν προχωρήσετε στην κατασκευή σπιτιού.

Κατασκευή σπιτιού 5 λειτουργικοί χώροι που δεν είχες σκεφτεί ότι θα χρειαστεί το καινούριο σου σπίτι

5.Βεστιάριο

Μία πολύ χρήσιμη λύση για τα ρούχα είναι η δημιουργία ενός ξεχωριστού δωματίου για την αποθήκευσή τους. Αφ’ενός, κάτι τέτοιο ωφελεί πολύ στην οργάνωση των χώρων, καθώς περιορίζει την ακαταστασία στα υπνοδωμάτια, και αφ’ετέρου, σου επιτρέπει να αποθηκεύσεις κάθε ύφασμα με έναν κατάλληλο τρόπο, προσφέροντας την ευχέρεια της ευρυχωρίας.

Επιπλέον, είναι και ένα δωμάτιο το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένας τόπος επικοινωνίας μεταξύ γονιών και παιδιών, καθώς το ντύσιμο και το παιχνίδι με τα ρούχα είναι πολύ κεντρικό για την οικογενειακή καθημερινότητα.

Κατασκευή σπιτιού 5 λειτουργικοί χώροι που δεν είχες σκεφτεί ότι θα χρειαστεί το καινούριο σου σπίτι

Τέλος, να θυμάσαι: επιλέγοντας να δημιουργήσεις επιπλέον χώρους στο νέο σου σπίτι, προσθέτεις και αγοραστική αξία σε αυτό. Βλεποντάς το, λοιπόν, επιπλέον σαν μία επένδυση, είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσεις προϋποθέσεις που θα κάνουν ένα σπίτι ελκυστικό κατά την κατασκευή σπιτιού.

5/5 (9 Reviews)