Anakainisi polykatoikias kai vioklimatikos sxediasmos

Ανακαίνιση πολυκατοικίας: Πώς η εφαρμογή της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής μπορεί να μεταμορφώσει ένα κτίριο και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων

Η ανακαίνιση πολυκατοικίας είναι ένας σημαντικός και συχνά απαραίτητος τρόπος για να αναβαθμίσουμε τα κτίρια και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Μια από τις τεχνικές – που στην πραγματικότητα αποτελεί μία ολόκληρη αρχιτεκτονική σχολή, έως και ιδεολογική στάση – που μπορούν να εφαρμοστούν στη διαδικασία ανακαίνισης είναι η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, η οποία μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη και να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο κτίριο και το περιβάλλον του.

Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική αφορά στον σχεδιασμό και την ανακατασκευή των κτιρίων με σκοπό την αποτελεσματική χρήση των κλιματικών πόρων και τη βέλτιστη εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος. Με άλλα λόγια, σκοπός της είναι να μειωθεί η ενεργειακή κατανάλωση του κτιρίου και να δημιουργηθεί ένα υγιεινό και άνετο εσωτερικό περιβάλλον για τους κατοίκους του, εγγυήσεις που ακούγονται ιδανικές για μια ανακαίνιση πολυκατοικίας.

Γνώμονας μίας τέτοιας μεθόδου είναι το τοπικό κλίμα, το οποίο συναντιέται με τις υπόλοιπες τρεις παραμέτρους (τον χρήστη, το περιβάλλον και τους επαγγελματίες που αναλαμβάνουν την εν γένει διαμόρφωση και αναμόρφωση ενός οικήματος, με κορωνίδα τον μηχανικό του έργου) που καθιστούν μια ανακαίνιση πολυκατοικίας εφικτή.

Όταν μιλάμε για μια ανακαίνιση πολυκατοικίας με βιοκλιματική αρχιτεκτονική, αναφερόμαστε σε μετατροπές που μπορούν να πραγματοποιηθούν στο κτίριο για να αξιοποιηθούν καλύτερα οι φυσικοί πόροι και να βελτιωθεί η απόδοσή του από άποψη ενέργειας αλλά και οικολογικού αντίκτυπου.

Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της εγκατάστασης μόνωσης, της τοποθέτησης ηλιακών συλλεκτών για το θερμοσίφωνα ή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, της αναβάθμισης των κουφωμάτων για τη βελτίωση της θερμομόνωσης και της τοποθέτησης συστημάτων αξιοποίησης των ομβρίων υδάτων.

Για την εκτίμηση των αναγκών του κτηρίου, ο μελετητής συνυπολογίζει τη διακύμανση της θερμοκρασίας στην περιοχή της πολυκατοικίας (προκειμένου να κυμαίνεται μεταξύ 20-26°C καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας), την υγρασία στον αέρα, την ηλιακή ακτινοβολία (σε ποσότητα και κλίση), την «ταυτότητα» των ανέμων και τις τάσεις της βροχόπτωσης.

Η εφαρμογή της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής σε μια ανακαίνιση πολυκατοικίας μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τους κατοίκους της. Καταρχάς, μπορεί να μειώσει σημαντικά τις ενεργειακές απώλειες του κτιρίου, μειώνοντας, ως εκ τούτου, και την κατανάλωση ενέργειας, όπως και το κόστος θέρμανσης και ψύξης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του λογαριασμού του παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος και την ελάττωση της επίπτωσης του κτιρίου στο περιβάλλον.

Επιπλέον, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα και να εξασφαλίσει ένα υγιεινό εσωτερικό περιβάλλον για τους κατοίκους, μέσω της διασφάλισης καλής αεροκυκλοφορίας και της πρόληψης της συσσώρευσης υγρασίας και μούχλας.

Εξ άλλου, είναι γνωστό ότι ελλείψει σωστής μόνωσης και αναβαθμισμένων μέσων κλιματισμού, εξαερισμού και εισόδου στο σπίτι, η μούχλα είναι πολύ εύκολο να κάνει την εμφάνισή της, όχι μόνο διαβρώνοντας το κτίριο της πολυκατοικίας, αλλά και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ενοίκων.

Επιπρόσθετα, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική μπορεί να αυξήσει την άνεση και την ευελιξία των κατοίκων. Μπορούν να δημιουργηθούν χώροι ευεξίας και ξεκούρασης, όπως βεράντες ή κήποι, που θα προσφέρουν ευχάριστους χώρους στους κατοίκους για να απολαύσουν το περιβάλλον και να χαλαρώσουν.

Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που δεν μιλάμε απλά για ένα «smart» ή «green» πλάνο, λέξεις-κλειδιά που περισσότερο αποτελούν τακτικές προώθησης παρά ολοκληρωμένες λύσεις, αλλά την ενσωμάτωση μιας ολόκληρης αρχιτεκτονικής νοοτροπίας για την ανακαίνιση πολυκατοικίας.

Αντίστοιχα, μέσα σε μια ανακαίνιση πολυκατοικίας με βιοκλιματικό σχεδιασμό, μπορεί να προβλεφθεί και η τοποθέτηση μηχανισμών ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και απόθεσης απορριμμάτων, δημιουργώντας ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον.

Συνολικά, η ανακαίνιση πολυκατοικίας με την εφαρμογή μιας βιοκλιματικής νοοτροπίας στην αρχιτεκτονική μπορεί να μεταμορφώσει ένα κτίριο και να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Η δημιουργία ενός υγιεινού και άνετου εσωτερικού περιβάλλοντος, η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και της επίπτωσης στο περιβάλλον, καθώς και η βελτίωση του αισθητικού και λειτουργικού σχεδιασμού του κτιρίου, μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για τους κατοίκους και να δημιουργήσουν ένα πιο βιώσιμο και ευχάριστο περιβάλλον.

5/5 (10 Reviews)